Tipsa en kompis

2011-09-14

A-lagsdebut och Fotbollsgymnasium

Under mitt16:e år var det minst sagt mycket fotboll som var på tapeten. Det var året då jag gjorde både A-lagsdebut och började på fotbollsgymnasiet.

Som 16-åring gjorde jag min A-lagsdebut med spel i division 2. Jag kommer ihåg att jag fick börja på bänken den första seriematchen, det var ganska kallt och regnade men vad gjorde väl det, nu var fotboll inte bara en lek det var nu det började på allvar. Från att ha tränat 2-3 gånger i veckan mest för att det var skoj så var det nu 5 gånger och dessutom var passen längre och betydligt tuffare än förut. Nu gällde det att var på topp varje träning och visa tränaren att jag var en av de elva som skulle få starta. Jag hade inget bekymmer med detta utan tyckte att desto fler dagar jag fick möjlighet att göra det roligaste jag visste desto bättre. Till att börja med fick jag sitta en del på bänken men efter ett par riktigt bra inhopp så fick jag göra min första match från start. Jag var riktigt nervös samtidigt som det kändes jättekul. Det var ute på högeryttermittfällt där mitt jobb var att köra slut på deras yttermittfältare och ytterback. Inga problem tänkte jag, då min styrka genom åren har varit just min kondition, löpvillighet och löpstyrka. Jag minns inte vad matchen slutade men jag minns att jag klev av planen med ett leende på läpparna, en nöjd fotbollstokig 16-åring som fortfarande hade kvar drömmar om en proffskarriär.

Samma säsong jag gjorde min A-lagsdebut så var det även dags att börja gymnasiet. Mina närmsta vänner valde gymnasium som låg inne i stan. Där var utbudet av linjer och inriktningar betydligt fler än på Idrottsgymnasiet som låg en bit utanför stan. Men jag var målmedveten och för mig var det en själklarhet att söka fotbollsgymnasiet trots att kompisarna valde något helt annat. För att komma in på fotbollsgymnasiet så var man tvungen att klara vissa fysiska tester samt genomgå en intervju med en utav tränarna på gymnasiet. Alla de fysiska testerna gick galant och var inget att vara nervös inför, däremot minns jag hur nervös jag var före intervjun. Mina händer bara skakade och hjärtat, ja det var någonstans långt uppe i halsgropen. Att jag var så nervös var inte så konstigt, det var ju verkligen det här jag ville och när de fysiska testerna gått så bra ville man ju inte sabba allt inför sista och kanske avgörande samtalet. Några veckor senare damp ett kuvert med mitt namn på ner i brevlådan. Jag förstod direkt vad det handlade om och om jag var nervös inför intervjun så var det inget mot vad jag var sekunderna innan brevet öppnades. Skulle jag komma in eller inte? Jag minns hur jag tog ett djupt andetag innan jag sprättade upp brevet och strax därefter var det svårt för övriga i familjen att undgå vad som stod i brevet. Jag hade fått en plats på Sanda fotbollsgymnasium!

Du måste vara inloggad för att kommentera.
Logga in eller skapa ett konto via knapparna uppe till höger

Jossans Inlägg

Jossan

Tipsa en kompis

Monday 17 October

EM- svenskarna håller formen

EM-svenskarna höll formen till sina ligamatcher. Tre av de bästa svenskarna från Hollandsmatchen fortsatte att imponera i sina respektive klubblag under helgen. Det lovar gott inför EM nästa sommar. Även om det är en lång väg att vandra innan dess. Men ett steg i rätt riktning.


Läs mer »

Tipsa en kompis

Sunday 9 October

Sverige har hittat en vänsterback!

Trots att Finland spelade bättre så var det Sverige som i fredags kväll tog hem tre viktiga poäng i denna för Sverige viktiga EM-kval match. Tack vare Sebastian Larsson och tack vare Martin Olsson, vår nya vänsterback?, vann Sverige med 2-1.


Läs mer »

Tipsa en kompis

Monday 26 September

Helsingborg Svenska mästare 2011

Trots att det återstår 3 omgångar av årets allsvenska är det redan avgjort vart bucklan går i år. Helsingborg har tio poängs försprång till AIK med tre omgångar kvar att spela, vilket är ett ointagligt försprång. Efter tolv års väntan fick äntligen Helsingborg bli mästare och ta hem titeln. Helsingborg är svenska mästare för sjunde gången och första gången sedan 1999. Detta står klart sedan HIF igår slog Gais med 3-1 och Malmö FF spelade oavgjort mot AIK.


Läs mer »

Tipsa en kompis

Saturday 3 September

Tung förlust för Sverige

Igår kväll spelade Sverige en viktig match borta mot i Ungern. Man spelade för att säkra ett avancemang till EM nästa sommar. Zlatan har vid två tidigare tillfällen avgjort två kvalmöten på tilläggstid borta mot Ungern. Denna gång var det istället Ungern som drog längsta strået och avgjorde matchen på övertid. Nu får vi istället se till att vinna resterande matcher, för det är absolut inte kört. Ungern och Sverige står efter matchen på samma poäng men Sverige har då en match mindre spelad, så än ger vi inte upp hoppet.


Läs mer »

Tipsa en kompis

Tuesday 30 August

Fortsättning på min fotbollssaga

Fick möjligheten att byta lag och tog den och vilket lyft och vilken utvecklingskurva det skulle visa sig vara. Fick vinna serien två år i rad, utvecklades till en riktig målskytt, utsedd till årets stjärnskott och gick från flicklagspel till att ta klivet upp i damlaget och spel i div 2.


Läs mer »

Tipsa en kompis

Wednesday 17 August

Min fotbollssaga

För mer än tjugo år sedan fick jag ett par fotbollsskor sedan den dagen har jag älskat att springa och sparka på den där runda lädergrejen. Under de säkert tio första av dom så var siktet helt inställt på att bli proffs och att få spela på heltid drömmen. Med åren har just den drömmen bleknat men intresset och glöden att sparka på bollen har alltid funnits och många helt fantastiska fotbollsår har jag fått uppleva. Seriesegrare, uttagen till smålandslaget, tredje plats i Gothia cup, 3 år på fotbollsgymnasium, ett antal klubbyten, division ett spel är bara några utav dem.


Läs mer »

Tipsa en kompis

Monday 8 August

Genrep, EM-kval och VM-kval

Nu är semestrarna slut och det är dags att ge sig in på fotbollsarenorna igen. På onsdag är det dags för herrlandslaget igen. Denna gång är det genrep mot Ukraina inför sluttampen av EM-kvalet som gäller. En oviktig match i sig men ett bra sätt att samla ihop truppen igen och få alla pusselbitar att falla på plats inför kommande EM-kvalmatcher. Sverige har en bra chans att ta sig vidare men allt kan hända så det gäller att inte bara ställa ut skorna och tro att det löser sig utan här gäller det, som Tommy Söderberg brukade säga, att jobba ända in i kaklet.

För någon vecka sedan stod det även klart vilka som blir Sveriges motståndare i kommande VM-kval. Sverige hade lite otur och fick en tuff lottning då man hamnade i grupp C tillsammans med Tyskland, Irland, Österrike, Kazakstan och Färöarna.

För Sveriges del var det en drömlottning ända fram till den sista urnan. Att få Tyskland i gruppen är tufft men absolut ingen omöjlighet. Vinnaren i varje grupp går direkt till VM 2014 i Brasilien. De åtta bästa tvåorna, av totalt nio, spelar sedan ett play off om de återstående fyra VM-biljetterna, av de totalt tretton som tillfaller Europa


Läs mer »

Tipsa en kompis

Thursday 4 August

Fotbollsfest i stan

Sett ur den fotbollsintresserades glasögon var vecka 29 fantastisk vecka i Göteborg. Veckan började med att de lysande landslagstjejerna kom hem och bli hyllade för deras bronsmedalj i VM i Tyskland. Hyllningarna var många, de tog start redan på Landvetter och fortsatte på Götaplatsen & sedan på Liseberg. Även ett besök på ett fullsatt gamla Ullevi där invigningen till Gothia cup ägde rum hanns med. Resten av veckan har varit ungdomarnas vecka här i Göteborg. Redan förra veckan började det droppa in ett och annat fotbollslag som kommit till stan för att lira boll i världens största fotbollsturnering, Gothia cup. Under söndagskvällen var det svårt att gå miste om vad som komma skall. Under måndagen drog turneringen igång och stan rent av kryllade av antusiastiska deltagare, tränare, ledare, supportrar och funktionärer.


Läs mer »

 

Kommentera nyheter om Jossans Inlägg på Facebook