1913 bildades klubben som Verdi FC till minne av kompositören Giuseppe Verdi. Redan senare samma år (den 13 december 1913) byter klubben emellertid namn till Parma FC. De första åren spelade laget enbart vänskapsmatcher mot andra lokala lag. Men säsongen 1919/1920 anmälde laget sig in i seriesystemet för första gången. På den här tiden hade varje region ett eget mästerskap och Parma var tvungen att kvala. 1924/1925 kvalade man in till det regionala mästerskapet. 1928/1929 vann man mästerskapet och flyttades upp till Serie B.

Parma stannade i Serie B i tre säsonger innan klubben flyttades ner till Serie C. Det var under denna tid som laget bytte namn till AS Parma. I serie C skulle man hålla sig en lång tid. När seriesystemet startade 1941/1942 flyttades man upp till Serie B direkt. Där höll man till innan man flyttades ner igen efter att ha förlorat en kvalmatch mot Spezia med 4-1.

1953/1954 tog man sig upp på nytt efter fem säsonger i Serie C. Man tog sig denna säsong till övre delen av tabellen.

1964/1965 åkte man ner till Serie C. I slutet av 60-talet var laget så uselt att man till och med åkte ner i Serie D och bytte namn flera gånger innan man 1967/1968 fick namnet AC Parma igen. 1968/1969 gick klubben samman med AC Parmense.

Klubben tog sig genast upp till Serie C och 1972/1973 upp till Serie B. Tre säsonger senare nådde man sin högsta placering någonsin då man kom femma i Serie B. Glädjen varade inte länge. Säsongen därpå åkte man ut. 1978/1979 tog man steget upp genom att besegra Triestina i ett playoff där en viss Carlo Ancelotti gjorde två mål. Denna tid blev också kortvarig då man säsongen därpå åkte ur. 1984/1985 var man i Serie B igen bara för att genast åka ur igen.

Säsongen 1986/1987 under Arrigo Sacchis ledning tog laget klivet upp till Serie B. Men Sacchi lämnade Parma för Milan sedan Milanpresidenten Silvio Berlusconi blivit imponerad av Parmas spel i Coppa Italia. Men även om Sacchi lämnade Parma så lyckades laget med den historiska bedriften att ta sig upp till Serie A för första gången, nu under ledning av Nevio Scala den 27 maj 1990 då laget besegrade Reggina med 2-0 i näst sista omgången, efter mål av Marco Osio och Alessandro Melli.

Parma

Grundat år: 1913

Livenyheter från Sveriges största nyhetskällor

Tipsa en kompis

Wednesday 3 October

Okända ”svensken” gör succé i Serie A – ”Om Sverige kallade skulle jag inte tveka”

Serie A-nykomlingen Parma har inlett säsongen bra och en av orsakerna är den stabila mittbacken Riccardo Gagliolo. Han drömmer om att spela i den svenska landslagströjan.
– Om Sverige kallade mig till landslaget skulle jag tacka ja utan att tveka. Jag är till hälften svensk, säger han till SVT Sport.

Tipsa en kompis

Saturday 1 September

Ronaldo fortfarande utan mål i Juventus

Cristiano Ronaldo öste in mål i La Liga under sina nio säsonger i Spanien. Men i Serie A är portugisen, efter tre omgångar, fortfarande mållös. 2–1 borta mot Parma var Juventus tredje seger och den tredje ligamatchen som Ronaldo startar – och kliver av utan att ha gjort mål.

Tipsa en kompis

Wednesday 29 August

Tomas Brolin öppnar upp om mobbningen

Tomas Brolin kom till Leeds som ett stort namn efter VM-bronset 1994 och fem framgångsrika år i Parma.Men väl där gick det inte så som Brolin ville – nu avslöjar han varför.– Det var mobbning. Gör man så mot en spelare i ens eget lag? säger Tomas Brolin i en lång intervju med FourFourTwo.

Tipsa en kompis

Saturday 19 May

Parmas lagkapten: ”Jag höll mitt löfte”

I går kväll tog Parma steget tillbaka till Serie A - tre år efter att man gått i konkurs.Gladast av alla efter avancemanget var lagkaptenen Alessandro Lucarelli, 41.–Jag höll mitt löfte, säger han till Sky Italia.

Tipsa en kompis

Friday 10 November

Brolins varning – inför jätterysaren

Italien är favoriter mot Sverige i VM-playoffen på Friends, enligt Tomas Brolin.Men 94-hjälten har inte gett upp hoppet om svensk seger – och skickar en varning till det italienska landslaget.–När jag spelade i Parma var det laget en stor överraskning, precis som Sverige nu, säger Brolin till Gazzetta dello Sport.

Tipsa en kompis

Saturday 12 August

HBK-ikonens son vill gå i Haksabanovics fotspår

Niklas Gudmundsson var stor HBK-hjälte i den klassiska 3–0-segern mot Parma.Nu kan sonen Gabriel, 18 bli nästa talang att få sitt genombrott i HBK – efter Sead Haksabanovics flytt.– Det hoppas jag. Det är en dröm att komma iväg som Sead har gjort, säger Gabriel Gudmundsson.

Tipsa en kompis

Thursday 13 July

Erkänner brutalt mord på sin mor och syster

En gång var han ett framtidsnamn i Parma.Nu har Solomon Nyantakyi, 21, erkänt de brutala morden på sin mamma och sin syster, skriver Ghana Soccernet.

Tipsa en kompis

Wednesday 23 March

Förre allsvenska stjärnans jobb i Kina

Förre Parmaproffset och Mjällbyspelaren David Löfquist har fått nytt jobb.
Yttern flyttar till Kina, meddelar han via sina Instagram- och Facebookkonton.
Kanske är det så att Instagram-inlägget Kvällsposten skrev om i november äntligen gett utdelning.
– Det är så klart lite ironi i det hela, sa han då.